Terugblik op een geslaagd zero-emissie Stadslogistiek Congres

– Geplaatst op 9 juni 2023

Elektrisch Transport | VSDV Transport

Lastmile transport is de laatste fase van het transport, dit gaat vaak om het vervoer in de binnensteden. Elektrische bakwagens zorgen ervoor dat ze de laatste kilometers afleggen. In 2025 voeren dertig tot veertig Nederlandse steden een zero-emissiezone in.

Vervoerders staan daardoor voor de opgave om hun wagenpark te verduurzamen. Ligt de branche op koers? Waar begin je als transportbedrijf en welke rol is er voor verladers? Hoe zit het met de financiering? Wat is er nodig om eindelijk de laadinfrastructuur van de grond te krijgen? En wat betekent de transitie naar zero-emissie voor de bedrijfsvoering?

Congres zero-emissie Stadslogistiek

Nieuwsblad Transport organiseerde in samenwerking met Topsector Logistiek 7 juni 2023 een congres over zero-emissie stadslogistiek. Hierin deden verschillende sprekers hun verhaal over de uitdagingen maar ook de oplossingen op dit vlak. VSDV begon 15 jaar geleden met elektrisch stadsvervoer. Op dit moment rijden wij met 12 elektrische vrachtwagens de lastmile distributie.

Congres zero emissie stadstransport

Uitdagingen

Bij het begin van elektrisch stadsvervoer kun je voor een aantal uitdagingen komen te staan. Uitdagingen kunnen onder andere zijn; toereikende infrastructuur, investeringsbehoefte, clusteren van stromen naar de stad (B2B – B2C) en commitment van klanten om vroegtijdig te investeren.

Pieter Jan Stadt: Een schonere manier van stadslogistiek is dichterbij dan je denkt. Door te leren van ervaringen en het delen van ideeën bereid je jouw bedrijf voor op de toekomst. Laten we samen werken aan een duurzame oplossing voor groen stadstransport.

Van uitdaging naar succes

Bij de overgang naar elektrisch stadsvervoer zijn een aantal dingen erg belangrijk. Allereerst is het belangrijk om op tijd te beginnen en te investeren in kennis. Betrek in je aanpak ook je energiepartners in de breedste zin. Kies de juiste configuratie met je klant samen.
Ook niet geheel onbelangrijk, maak opladen onderdeel van je planproces. Als dit op de juiste manier wordt gepland kun je optimaal gebruik maken van je materieel en laadcapaciteit. Durf ook groei mee te nemen in je aanpak.

Al deze onderdelen werden besproken met verschillende bedrijven. Een zeer interessante dag!

Vragen over zero-emissie vervoer? Neem dan contact met ons op, mail naar sales@vsdv.nl of vul onderstaand contactformulier in en wij helpen je graag verder.

"*" geeft vereiste velden aan